Zasady prawidłowego żywienia i …

zpzibzW piątek 3 lutego odbyła się prelekcja dla czwartych klas na temat: „Zasad prawidłowego żywienia i błędów żywieniowych jakie najczęściej popełniamy”. W spotkaniu uczestniczyły wszystkie klasy czwarte i z zainteresowaniem słuchały Pani dr Katarzyny Antosik z Katedry Nauk o  Żywieniu UPH,  której towarzyszyła Pani dr Elżbieta Nieczyporuk. Dzieci dowiedziały się co najnowsze osiągnięcia nauki mówią na temat prawidłowego żywienia i jakie niebezpieczne substancje znajdują się we wszystkich produktach żywnościowych.  Są to np. cukry, które wpływają na rozwój próchnicy zębów i niedorozwój kości oraz zmniejszają odporność. Podsumowaniem  wykładu był konkurs przeprowadzony przez prelegenta, a nagrodami prawidłowo przygotowane drugie śniadanie. Bardzo dziękuję Pani Elżbiecie Nieczyporuk za  zorganizowanie prelekcji i dzieciom za aktywny udział w spotkaniu. Teresa Szyba nauczyciel przyrody.